MEER ZWART DAN WIT - ZO. 19 JULI 2020 / VAN 14.00 UUR TOT 18.00 UUR

OPENING TENTOONSTELLING MARCEL RUIJTERS & FLOAT -

"MEER ZWART DAN WIT"

 

ZONDAG 19 JULI 2020 VAN 14.00 UUR TOT 18.00 UUR

I.v.m. Covid-19 mogen er maximaal 5 bezoekers tegelijkertijd naar binnen.

 

Geniet WEL  buiten met gepaste afstand van verschillende, verrassende acts.

 

- Plastic Fantastic Timemachine (Robert van der Kroft- tekenaar Sjors & Sjimmie)

- Badaboom brassband

- Tayler Calister & Ebony Liza

- Rafael Pereira Lima & Serge Meeusen

- Ronald Rote

 

Marcel Ruijters (1966) en Float (1976) hebben voor deze gelegenheid werken gekozen die in een gebied tussen grafiek en strip liggen. Sommige werken zijn intuïtief ontstaan, anderen tonen bewust de maatschappelijke ontwikkelingen van nu op een satirische manier. In de suggestieve eenvoud van zwart-wit vinden personages hun rol: tekenen en schrijven gaan hand in hand. Deze expositie toont het resultaat van de eerste samenwerking tussen beide Rotterdamse kunstenaars. 

 

 Marcel Ruijters (1966) is sinds eind jaren 80 actief als stripauteur, illustrator en kunstenaar. Hij volgde een opleiding schilderen en vrije grafiek op de Maastrichtse Stadsacademie.

Zijn adaptatie Inferno, naar Dante Alighieri, werd bekroond als beste graphic novel van 2008.

In 2015 ontving hij de Stripschapprijs en verscheen zijn biografie van Jheronimus Bosch (in zes talen). Het 9e Eiland, uitgegeven door Sherpa, werd bekroond met de Stripschappenning voor beste graphic novel van 2017. Hierna volgden Pola ( 2019) en Eeuwig 1913, dat dit voorjaar verscheen.

Zijn recente boeken zijn een eigenzinnige satire op de tijdsgeest en de merkwaardigheden van het medium strip, met verwijzingen naar baanbrekende schrijvers zoals Raymond Roussel, Paul van Ostaijen of Henri Michaux. Maar meer nog dan een absurde komedie bieden deze boeken een verhaal over liefde en vriendschap.

De tekeningen in deze expo zijn gemaakt in 2019, als een verkenning van de wereld die in Eeuwig 1913 wordt opgevoerd.

 

www.xs4all.nl/~troglo

www.eatenbyducks.blogspot.com

Float (1976) maakt tekeningen en schilderijen met een narratief en absurdistisch karakter. Bewapend met houtskool, MDF en heel veel fixeer gaat hij op zoek naar het juiste beeld.

Hij werkt voornamelijk intuïtief, met veel ruimte voor het experiment en slechts een summiere voorstelling van het eindresultaat. Duistere moerassen, knokige vegetatie en hier en daar een sardonisch grijnzende gnoom begroeten de kijker. Float volgde aan de WdK academie de opleidingen Autonoom en Docent Beeldende Kunst & Vormgeving, maar haalt ook zijn inspiratie bij absurdistische cartoonisten zoals Gummbah.

Het groteske stoot af, maar ook aan, roept vragen op – en dringt zich zelfs op: het zijn grafische beelden die zich losgemaakt hebben en vrij door de ruimte lijken te bewegen.

 

www.float010.com